Egy apró félreértés volt az előző levelemnél az értelmezésedben.
Én nem írtam azt, hogy az órák a Best albumomban lenne, hanem csak azt hogy egy közönséges albumban van. A best albumom az egy olyan album, ami a kedvenc filmjeimet tartalmazza.
Ezek azok a filmek, amiket nagyon, nagyon sokszor megnéztem már. Tudom ki a rendezője, kik a szereplőik, a szerep szerinti neveiket is tudom , és képes vagyok róluk több bekezdésnyi elemzést is írni, és képes vagyok tömören is megfogalmazni a mondanivalójuk lényegét ha épp arra van szükség. Pontosan már tisztában vagyok azzal, hogy miért szeretem őket és még fiúknak, és lányoknak is képes vagyok elmagyarázni úgy, hogy meg is érthessék.
Általában tudom, hogy melyik jelenet melyik után következik, tudok hosszú mondatokat idézni a jelenetekben lévő párbeszédekből, és pár soros monológok alapján, esetleg pár másodperces audio jelenetekről azonosítani tudom, hogy mely filmekből valók.
Ezek azok a filmek, amiket időnként újra, és újra megnézek, mert mindig találok benne egy-egy fontos részletet, attól függetlenül hogy van e cselekmény szempontjából fontos dramaturgiai eleme vagy nincs, de amik az előző megtekintésekkor általam észrevétlenül maradtak benne.
Nos az: Órák, az : Anya lánya unokája nem tartozik ezek közé a filmek közé. Ez csak egy közönséges filmeket tartalmazó albumban van benne.
3. Meg se fordult a fejemben hogy valalki is titkolózna is közületek.
Számomra még Attila is egy nyitott könyv. A legtöbbet az mond el róla, amit bölcsen elhallgat, miközben figyel, és megpróbál átlátni a káoszon.
Ha pedig sikerül neki, akkor én azt észreveszem, és meg is kapja tőlem azt a jelzőt, ami azokat illeti, akik átlátnak a káoszon.
4. Pár szóval már néhány alkalommal próbáltam pedzegetni, hogy miért választottam magamnak lányos avatárt. Gondolom talán ezek eddig elkerülték a figyelmedet.
Először is azért választottam, mert nagyon tetszett.
Több különböző fórumon is nyomulok.
Mindegyiken az avatárom szorosan összefügg a mondandómmal.
Amikről pl. itt általában szó van, azok többnyire unisex témák, és én imádom róluk jártatni a lepénylesőmet.
Az avatárommal is ezt szeretném kifejezni.
itt is játszunk ám egymással filmajánlós, fényképpel izelítős játékot! http://www.rctank-forum.hu/viewtopic.php?f=91&t=270&p=15932#p15932
....................................................................................
Kíváncsi vagy rá, hogy miért olyan nehéz a beszélgetés?
1. Akkor elmondom. Azért akadozó kissé közlendőink kompatibilitása, mert én eredendően fiúsan gondolkodom, te pedig eredendően lányosan.
Oda-vissza rengeteg információ elveszik egymás számára a közlendőnkből.
Például ha azonos neműek lennék, akkor sokszor kevesebb szóból is szót értenénk egymással.
Nézd meg például az előzőekben idézett fórumok részleteit
Itt a fiúk csakis fiúkkal kommunikálnak. éppen ezért ahol érzelmeket osztunk meg egymással ott eléggé szűkszavúak vagyunk, ahol pedig műszaki dolgokról értekezünk ott számodra eléggé uncsinak tűnhetünk.
Én most épp azt gyakorlom, hogy az avatáromhoz hűen hogyan tudnék veled sikerrel kommunikálni úgy, hogy nincs lehetőségem beszélgetés közben a szemedbe nézni, a bennem lejátszódó érzelmi átéléseket nincs módomban a hangsúlyom, a mosolyom, és némi humoros attitűd segítségével átadni.
Ezek hiányában próbálom meg egy olyan kedves ember benyomását kelteni, ami négyszemközt a macsós, elbájoló vigyorommal biztosan pik-pakkra sikerülne.
Elküldve: Csüt Ápr 08, 2010 8:02 am Hozzászólás témája:
Én nem hiszek ebben a fiú-beszélgetés meg lány-beszélgetés dologban.
Van olyan fiú, akivel remekül megértjük egymást és van olyan lány(inkább nő), akivel örök háborúban állok. Nálam ez nemtől függetlenül hol így, hol úgy alakul. Szerintem a félreértés inkább a félreolvasásból adódik
Csak tanulságképpen, visszakerestem az ominózus részt: Ezt írtam:
"A Jarry Maguire-t majd igyekszem megnézni, mert jó kis filmajánlót írtál hozzá!
Az Anya, lánya, unokája talán azért is érintett meg, mert én most épp "középen állok", úgyhogy teljes egészében átéreztem a filmben lévő vonzásokat és taszításokat:)
Az Órák viszont benne van a best of-ban:)
Arról szívesen beszélnék, de előtte újra meg kellene nézzem."
Ha jobban elolvasod, akkor láthatod, hogy bár nem mondtam, hogy az én best of-omról van szó, de nyilvánvaló, hiszen utána meg is említettem, hogy újra meg kellene néznem.
Na, azt hiszem, erre kár is több szót pazarolni!
Lépjünk tovább!
Ez a Jerry Maguire már jobban tetszik, bár este a felénél kidőltem, mert álmos voltam, de napközben megnézem.
Láttad a Férfibecsület c filmet?
Abban szerettem meg Cuba Gooding Jr-t. Szerintem szenzációs.
Jut eszembe! Ha letöltöd a filmet is és a felíratot is, akkor a felíratfájlt át kell nevezni a filmfájl nevére (csak a vége természetesen srt). Ez nagyon fontos, mert különben nem indul el a felírat.
Ukume!
Sajnos nálam egy kissé másként megy ez a filmnézés.
Az általad küldött linkeket lementem ugyan, de nem én fogom őket felhasználni, és nálam pl. kicsit lassúbban is pörögnek a dolgok.
Először is mint említettem , én nem windowson netezek.
A legtöbb fájlcserélő program valami wines alkalmazás alatt fut, amit én alapból nem tudok megnézni (nyitni)
Pl. a Micro$oft Silverlight is ilyen. Ezért nem tudom például Zsoloo, vagy Kerlaci felületén lévő lévő képekbe se belenézni, mert már csakis a K.K által fejlesztett Free szoftwereket használok a neten, és ragaszkodom a nyílt forráskódhoz.
Billigécz meg már csak jobbára az elrontott tortákról jut eszembe.
a különbség csak annyi, hogy én nem utazom el hogy a tortát a képébe nyomjam, meg Balmer urat se dobálom meg tojással. Pedig megérdemelné. Én inkább e helyett, a legtöbb K.K-hoz hasonlóan valamelyik Free Linuxot használom.
Ezen kívül, mivel motorkerékpárokat javítok, szervizelek haveroknak (ingyen), így jobb híján ők úgy hálálják meg, hogy filmeket töltenek le, rippelnek, és írnak meg nekem. Így nincs, nem mozog pénz köztünk, csak a Bartell van.
Sajnos nem igaz amit írtál, hogy ha te le tudod a filmet tölteni, akkor bárki le tudja tölteni.
Egyszerűen azért nem, mert nem egészen csakis rajtam múlik.
Ha elovasod Zsoloo írását, akkor bizonnyal megérted a motívumokat is.
Miért nem veszek új számítógépet, és miért nem dobom a szemétbe a régit? miért nem veszek vagy miért nem lopok újabb windowst, amit, már csak egy villanykályhányi fagyasztású hardver tudna kiszolgálni. stb.
Azon kívül mivel nekem egy elég lassú (,olcsó netem van) sokkal lassúbb, és jóval olcsóbb, mint a haveroknak. ezért a filmeket nem én töltöm le. Összehasonlításképpen az én netem 2500 Ft/hónap, de egyszerre fizetés esetén évente két hónap bónusszal működik., vagyis alig valamivel fizetek havi 2000 Ft-nál többet, viszont csak 384 kb/sec sebességgel működik a lementés, és 64 kb/sec sebességgel feltöltés esetén.
Így egy átlag dvd film letöltése megtartana minimum 25 órán keresztül.
A haveroké általában 6000 Ft/ hónap, és sebesség is legalább 3-4 szer nagyobb társul mellé.
Nekem pl. nincs fix ip címem se. Többen, közösen használunk azonosat.
De, e miatt pl. este 22 00 óra után az én netem Linuxon, konqueror böngészővel, kizárólag szöveges környezetben igen-igen gyorsnak tűnik. Persze éjszaka a firefox se számít tetü-lassúnak, ha futnak közben a Java alkalmazások is.
Bootolás után konquerorral 15-20 másodperc alatt megnyitom, és elolvasom az összes levelemet.
Ennél a haverok se gyorsabbak nappal, évi 50 000 forinttal többér.
Persze, ha filmet szeretnék letölteni akkor ez komoly hátrány, azonban évi 50 000 Ft pluszért már nagyon sokszor elmehetnénk moziba. (is)
Én például szinkron nélküli filmet meg se nézek. Egyszerűen azért nem, mert hiába van rajta felirat, azt olvasni kell, és ez számomra igen fárasztó.
Szinkronizálatlan filmet sajnos többször egymás után meg kellene nézni, mert különben biztos lemaradok valami fontos részletről. Na, ez az amire már régóta nincs bennem se erő, se affinitás.
Még pár éve,( hogy angolul tanuljak), megvettem Eredetiben egy-két kedvencemet, gyári DVD lemezen.
Igen hasznos nyelvleckének bizonyult úgy filmet nézni, hogy miután ismerem a film szöveges tartalmát, Többször megnézem egymás után úgy is, hogy magyar szöveg, angol felirat, Angol szöveg magyar felirat , végül Angol szöveg angol felirattal. Ma már ilyet se csinálok, mert 40-en túl hiába tanulok meg nagyon sok mindent angolból, pár napon belül, mivel nem gyakorlom, ezért újra elfelejtem.
Sajnos ez még egy másik kedvencemre a Jane Eyre c. filmre is igaz.
Viszont a lányomon veszem észre , hogy ezzel a módszerrel milyen rengeteget képes fejlődni angolból, főleg a helyesírás terén.
A Cuba Gooding filmet nemrég vetítették a tévében. A búvárruháról ötlött eszembe , és számon tartottam, Ezért, hogy ha útba esik , akkor nem megyek el mellette úgy, hogy meg ne szerezném, vagy legalábbis mégegyszer meg ne nézném.
A filmekkel is úgy vagyok, mint voltam, anno a könyvekkel.
Könyvet is elolvastam életem során egy falusi könyvtárra valót. Ezek közül maximum 50-100 db az, amit annyira hasznosnak vélek, hogy a gyermekeimet meg merjem terhelni velük.
Sajnos a legtöbb már nincs meg, mert valakinek mindig kölcsönadtam , akiről úgy gondoltam, hogy mivel én már kiolvastam, a jövőben talán már már nálam nagyobb haszonnal fogja forgatni .
A filmeknél ez nem lesz így, mert többé kölcsön nem adok filmet csak örökbe, mert előbb mindig gondosan lemásolom, és nem sajnálom érte az Artisjus adót. Aztán például, ha egy film nagyon elnyerte a tetszésemet, akkor megveszem eredetiben is.
Viszont, ha lehet, igyekszem elkerülni, hogy zsákbamacskát vegyek, és a best albumomat a gyermekimnek gyűjtöm.
Magamról tudom, hogy milyen kiábrándító úgy filmet nézni, hogy a habverok a kezembe adják, hogy nézd meg Szuper!. aztán a közepén jövök rá, hogy szekundáns főiskolások elfuserált vizsgamunkáját unatkoztam végig.
Így igyekszem biztosítani, hogy a gyermekeim minden életciklusában
hozzájuthassanak film kategóriában a minőséghez, vagy olyasmihez amiről haszonnal, értelmesen trecsselhetünk.
Legutóbb Mesebelivandor szerkesztette (Pént Ápr 09, 2010 8:15 pm), összesen 1 alkalommal
Elküldve: Pént Ápr 09, 2010 5:11 am Hozzászólás témája:
Értem... Vagyis nem értem...
Értem, hogy ez a letöltéses dolog nem működik, úgyhogy marad a postai szeretetszolgálat:)
Rendicsek!
De mi ez a KK-s cucc? Ezt nem értem. Te valami KK-s szövetségben vagy? Van ilyen? (Biztosan megint lemaradtam valamiről)
Ami azt illeti, én albérletben lakom, és benne van az albi árában a net, úgyhogy teljesen mindegy mennyibe kerül. (Mármint nekem, a főbérlőmért meg nem rajongok -tudom, ez csúnya dolog, de ez van)
Aztán... Én viszont szeretem angolul nézni a filmeket, mert bár reménytelen eset vagyok én is, de azért nálam a hang is az ember része, és bármilyen jó is egy szinkron, mégsem azé, aki a filmen játszik. (Ez az én heppem)
Elküldve: Pént Ápr 09, 2010 9:42 am Hozzászólás témája:
Ukume!
Mit tegyünk, ha a világon minden mindennel szorosan összefügg!
Bármi is a fő téma, előbb utóbb minden, mindennek kapcsán szóbakerülhet.
A jó szinkron nekem azért nagyon fontos, mert egy jó szinkronszínész igen sok nagyon finom érzelmi árnyalatot képes megjeleníteni a szövegben, amit én ánglisul vagyis eredetiben nem érzékelek. Vagy , az is lehet, hogy nincs is benne. ?
Egy másik példa!
A rövidzárlat kettő. Ez egy film, ami egy robotról szól. Nemrég végre megszereztem a gyűjteményembe. Sajnos nem ugyanaz a szinkronja, mint amivel én a tv-ben láttam. Ez egyből lelohasztott. Szívesen felhívnám részletesen a figyelmedet a két fajta szinkron közti különbségre.
A korábbi szinkronjában a robot hangjában többször annyi érzelmi árnyalatot képes volt a színész megjeleníteni.
Néhány mondaton belül , képes volt ugyanabban a bekezdésben a hangsúlyát átívelni a kíváncsi csodálkozósről, a meglepett, elérzékenyülősön keresztül , a lemondós, belenyugvósan elszomorodósra váltani (hajlítani). Mindemellet az alaptónus, és a tempó megmaradt gépies, és robotos
Ezek az apró finomságok a mostani szinkronjában nekem például nagyon nagyon hiányoznak.
Egyszerűen olyan, mintha egy teljesen másik filmet néznék.
Mintha nem is egy személyiség (sorsába) kukkantanék bele a képernyőn keresztül, hanem mondjuk egy robot történetébe
Igaz is, ettél más sótlan levest? Rögtön az jutott eszembe róla, meg hogy Bakker. , bár úgy emlékszem ennek a szónak valami szinonimáját használtam, amit egy részeg angol matróztól hallottam egy pubban., (szinkronizálás) után.
Nos, igen a K.K-ok mostanra át meg átszövik az életünket.
Háát, megnéztem a Csábítás művészete c fimet
Jaj, nagyon tetszett, köszönöm, Vándor!
Épp egy cikket kellene megírnom és én is éppúgy szenvedek vele, de most már tudom, hogy menni fog.
Annyira helyes volt benne az a lány... meg a többi is... a tehenek, meg minden.
Volt néhány eredeti poén, szóval összességében egy igazán kellemes másfél órát hozott az életembe és gondolom egy darabig a derű is velem marad, ami most a szívembe lopta magát.
Elküldve: Szomb Máj 15, 2010 9:29 pm Hozzászólás témája:
Sárhelyi Erika is megihletett filmajánlójával.
Ezért úgy gondoltam, hogy én is megpróbálkozom most egyel.
Van egy nagyon érdekes részlet, a Nagy likvidátor (Other people's money) című filmben.
Ez az a jelenet, amelyben a két főszereplő Denny Devito, és Gregory Peck vitatkoznak.
A vitában a tényeken kívül világ, s életszemléletek, jellemhez, és életkorhoz is köthető üzleti filozófiák, a jól előkészített boncasztalra kerülnek.
(Érdemes volna ám Magyarul is meghallgatni, különös tekintettel az erős hangsúly segítségével kiegészített érzelmi mondanivalóra, ami az angolban számomra szinte észrevehetetlen, de a magyar szinkronból jól sugárzik.)
S, hogy a tényeket tekintve kinek van igaza?
A legszebb épp az benne , hogy mindkettőjüknek igaza van (igaza lehet)
Vagy tucatszor visszapörgettem benne az ominózus párbeszédeket.
Szinte már kívülről fújom.
Retorikai egyszeregynek sem volna utolsó.
A történet, a mellett, hogy nagyon szórakoztató, sok tipikus, és tanulságos karakter megformálására, és bemutatására is nyújt lehetőséget.
Ami ezen kívül még nagyon figyelemreméltó benne az az, amit Ági úgy fogalmazott meg : A LEGMEGDÖBBENTŐBB AZ ŐSZINTE EMBER.
Ez is kitűnően van benne megformálva Denny Devito jóvoltából.
http://www.youtube.com/watch?v=ce5D1VF4STo&feature=related
Ági, Jól látod, Ez az ária ha jól rémlik, akkor a figaró házasságából való.
Igen jól jellemzi mintegy -betömörítve- szerintem az egész film filozófiáját, és mondanivalóját
Elküldve: Kedd Máj 18, 2010 10:09 pm Hozzászólás témája:
Örüljetek velem!
Ma végre sikerült megszereznem az egyik kedvenc filmemet:
A címe: A Dolgozó lány, (Vorking Girl) főszerepben Melanie Griffith
Már lemondtam róla, hogy egyszer adatlemezen is megszerzem. Ma is meg néztem öt év óta újra, vagyis hosszú idő után ismét , (tucatodszor) .
Mióta nincs szalagos videorekorderem, azóta vadásztam rá.
Anno a tv-ből mentettem le.
Mit is mondhatnék róla? Elég összetett történet, kiváló színészek: Harrison Ford, Sigourney Weaver, és még Melanie, is elég jól kitett magáért.
szerintem Eric Berne: Emberi Játszmák c könyvéhez is elmenne demonstratív illusztrációnak
Kiválónak tartom a rendezést is,
Rendezője: Mike Nichols. Jól megírt, sallangoktól mentes és tömören megfogalmazott a dramaturgiája.
Ráadásul happyend. Ránk is fér szerintem egy kis szívet melengető optimizmus ebben a csúny időben. "Csutkára, Nefire, és Ukume-ra is".
Kb 20 éves a történet, és csajos a főtéma, mégis főleg erkölcsi tanulságok és mély mondanivalók köré szerveződik a hétköznapinak tűnő cselekmény, s ráadásul még hű korrajz is.
Az egyik legelső, és legszebb film a "kedvenc" albumomból.
egy kis ízelítő kedvcsinálónak
http://www.youtube.com/watch?v=odR6tGpZTis
Elküldve: Kedd Máj 18, 2010 10:48 pm Hozzászólás témája:
Azért ez lenyűgöző! Ahogy semmit nem mondasz a filmről és mégis felkelted az érdeklődést iránta Remekül csinálod! Kíváncsi lettem rá. "A boldogító nem" nincs meg véletlenül?
Elküldve: Kedd Máj 18, 2010 10:58 pm Hozzászólás témája:
Mondanék én sok mindent, de ezt nehéz úgy megtenni, hogy ne lőjem le a poént, poénokat.
Szívesen beszélek majd róla, ha már ti is megnéztétek.
Igazából talán az is a baj, hogy nagyon sok fontos apró részlet van a filmben, amiről órák hosszat lehetne beszélgetni. Mind megérne egy-egy misét.
A "boldogító nem" nincsen meg, és nem is hallottam még róla, de jöhet egy kis komment .
Hurrá! Megvan a második best filmem is, ami régóta hiányzott a gyűjteményből!
Ági, nincs most már szükségem konkrétan semmilyen filmre.
Bár minden kívánságom így teljesülne!
Hogy miért tetszik ez a film? Talán ennek a filmnek a kapcsán világosodott meg bennem, hogy akármelyik részén élünk a fölgolyónak, sokal több közös van bennünk, mint ahogy az elsőre látszik, és hogy a nyelvi nehézségek ellenére a közös gondolatokat milyen egyszerű átültetni egyik kultúrából a másikra.
Ezen a filmen nem rontott olyan sokat, hogy Melanie Griffith a főszereplő. Talán szerencsés körülménynek számít, hogy a filmbeli partnere Don Johnson, a magánéletben férje is volt neki.
Fantasztikusan, hitelesen, a megfelelő átmenetekkel képes eljátszani, hogy hogyan lesz a butácska, és közönséges libából, (rút kiskacsából) Igazi hófehér hattyú.
Ahogy Audrey Hepburn fogalmazza meg My Fair Lady c filmben. A hercegnőt nem az teszi hercegnővé, hogy ő hogyan beszél, hanem az, ahogyan vele bánnak (hozzá) beszélnek.
Don Johnsonnak úgy látszik nem eshetett nehezére, hogy szerelméből a való életben is, és e filmben is kihozza a fehér hattyút.
Az első jelenet az egyik kedvenc részletem a filmből. Ennek a jelenetnek hatására kezdtem el érdeklődni Vincent Vangogh festészete iránt.
A második jelenet pedig talán segít demonstrálni, miért kezdtem el olvasgatni Alexis Tocqueville könyvét, az amerikai demokráciáról.
Ha jól rémlik, akkor magyar származású rendező rendezte. Szerintem ezért tűnik, úgy, mintha cselekmény egyszerre két szálon futna. Pedig nincs másról szó, mint hogy kitűnik a filmből, hogy a rendező egyszerre mozog otthonosan a definitív, és a szimbolikusan is megfogalmazható gondolati sémarendszerekben.
Nézzétek meg! Nem fogtok unatkozni rajta. Van benne egy csipetnyi humor, egy csipetnyi romantika, csak épp annyi amennyi kell!
A mondanivaló pedig a szokás szerint tele van tanulságokkal, és mélyértelmű gondolatokkal. Öniróniából is csak épp annyi, hogy nehogy túl komolyan vegyük magunkat, vagy a filmet.
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban Nem módosíthatod a hozzászólásidat a fórumban Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban Nem szavazhatsz ebben fórumban